Nutriția este o simbioză între artă și știință – cea mai importantă cale către un nivel ridicat al calității vieții – ansamblul proceselor prin care organismul are asigurat toți nutrienții. Nutriția este știința care analizează relația dintre hrană și sănătate, respectiv studiul compoziției alimentelor, proprietățile lor și utilizarea lor în organism, mai mult joacă un rol esențial în prevenirea mai multor boli, cuprinzând toate funcțiile fiziologice necesare utilizării nutrienților pentru creșterea, întreținerea, funcționarea organismului, precum și pentru a produce căldură și energie. Toate alimentele pe care le consumăm furnizează elementele esențiale – nutrienții – de care avem nevoie pentru buna funcționare a organismului, astfel dieta trebuie să fie variată, echilibrată și moderată. În plus, nevoile noastre se schimbă în timp și depind de stilul nostru de viață. Alimentele pe care le consumăm trec prin sistemul digestiv, începând din cavitatea bucală, apoi sunt digerate de organism și sunt descompuse în nutrienți. Dintre nutrienți, se face distincție între macronutrienți, necesari în cantitate mai mare, și micronutrienți, necesari în cantitate mai mici. Fenomenul de absorbție permite organismului să asimileze aceste substanțe nutritive prin intermediul fluxului sangvin. Prin acest proces, corpul dobândește energia, vitaminele și mineralele de care are nevoie. În plus, hrana este importantă pentru creșterea corpului uman în primii ani de viață, precum și pentru maturitatea și dezvoltarea mentală a creierului la copii. Alimentația are influență asupra sănătății și eficienței muncii, starea de sănătate bună crește productivitatea, existând relația directă dintre diete și eficiența muncii.
Nevoile nutriționale sunt un ansamblu de substanțe nutritive care asigură organismului elementele necesare funcționării și dezvoltării fiecărei celule.
Există patru tipuri de nevoi:
- necesarul de energie, respectiv calitatea energiei necesară și suficientă pentru a permite unui individ sănătos să ducă o viață normală, această nevoie este asigurată de carbohidrați și lipide;
- cerința de plasticitate, adică este nevoia de construcție și întreținere a corpului nostru acoperită de proteine și săruri minerale;
- nevoia de protecție, realizată din substanțe organice complexe esențiale din punct de vedere nutrițional, elementele componente ale diferitelor sisteme enzimatice și de vitamine ce intervin în mecanismele biochimice;
- nevoia de apă, dat fiind că apa este un element esențial – principalul constituent al materiei vii – ce reprezintă 55% până la 75% din greutatea corpului uman.
Oferirea hranei potrivite la momentul potrivit va ajuta la îmbunătățirea calității vieții. Cercetările au arătat că nutriția poate face o diferență în sănătatea unei persoane, nu numai pe termen scurt, ci și pe termen lung. Nutriția specializată este o modalitate eficientă de a ajuta la gestionarea alimentară a unor boli specifice, fiind o componentă-cheie a managementului, pe lângă medicamente, proceduri chirurgicale și/sau alte proceduri. Pentru sănătatea și bunăstarea organismului nostru avem nevoie de un element esențial care să îi garanteze funcționarea normală: alimentația sau dieta personalizată.
